Ontwikkelingen

procesdossier

Deel met anderen:

Beperking omvang procesdossier en exemplaren van het procesdossier:

Al jaren is binnen de rechtspraak een grote discussie gaande over de omvang van processtukken en de aantal in te dienen kopie-exemplaren van het procesdossier bij hoger beroep. Bij een ingewikkelde zaak heeft het processtuk namelijk makkelijk een omvang van ruim 100 pagina`s (inclusief de bijlagen). En dat is alleen nog het processtuk van een van de partijen. De wederpartij zal op haar beurt op alle punten van dit processtuk moeten reageren, met als gevolg dat ook dat stuk omvangrijk zal zijn. Helaas eindigt een procedure daar niet. Op deze schriftelijke rondes volgt bijna altijd de comparitie (een zitting) en daar kunnen partijen weer aanvullende bewijsstukken overleggen, wederom grote hoeveelheden aan aanvullende stukken. Om tot een uitspraak te komen moet een rechter al deze stukken lezen, beoordelen en betrekken in zijn uitspraak. Dit zou prima zijn als procedures maar in één instantie zou worden beslecht. Dat is alleen bijna nooit het geval. Als een van partijen beslist in hoger beroep te gaan, begint alle ellende opnieuw. Om de zaak te kunnen starten moet het gehele dossier (dus ook al deze honderden pagina’s van de processtukken ) in meerdere kopie-exemplaren aan het gerechtshof worden verzonden, zodat de zaak in hoger beroep kan gaan. Binnen de rechtspraak is een keerpunt bereikt.

Met ingang van 1 april 2021 bevatten de landelijke procesreglementen voor civiele dagvaardingszaken en voor verzoekschriftprocedures in handels- en insolventiezaken bij de gerechtshoven limieten voor het aantal bladzijden van processtukken.

Ook is over het aantal exemplaren van het procesdossier dat de appellant in hoger beroep indient, een milieuvriendelijk standpunt ingenomen. Het gaat een uitdaging worden om de processtukken in omvang te beperken, maar als Team Vurehout hebben wij er alle vertrouwen in. Wij staan namelijk niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit! Wilt u meer lezen over deze gedurfde stap van de rechtspraak? Klik dan door naar deze link.