Contractenrecht

U als particulier sluit (bijna) elke dag een overeenkomst, zonder dat u hier bij stilstaat. Bij het kopen van de boodschappen voor het avondeten sluit u een koopovereenkomst. Als u een cadeau geeft op een verjaardag sluit u een schenkingsovereenkomst. Leent u van de fiets van uw buurvrouw voor een dag dan sluit u een bruikleenovereenkomst. Al deze overeenkomsten vallen onder het contractenrecht.

Vele van de overeenkomsten die u (onbewust) sluit zullen geen negatieve gevolgen hebben. Toch gaat het ook wel eens mis.

Stel dat u bij een kledingboetiek een T-shirt koopt. U maakt een vlek in uw T-shirt en wil deze in de was gooien. Voordat u het T-shirt in de wasmachine doet, controleert u het label van het T-shirt voor de maximale temperatuur waarin het gewassen kan worden. Het T-shirt kan op 40 ℃ gewassen worden. U wast het T-shirt ook op 40 ℃, maar na het wassen ziet u tot uw schrik dat het T-shirt twee maten gekrompen is.

Het T-shirt moet voldoen aan de eigenschappen die u op grond van de koopovereenkomst mag verwachten. Dit betekent in ieder geval dat het T-shirt niet twee maten mag krimpen, als u deze wast volgens het wasvoorschrift heeft gewassen. Dit wordt in het recht de conformiteitsvereiste genoemd. Als het T-shirt non-conform is heeft u recht op vervanging op herstel. Een veel gemaakte gedachtenfout is dat u meteen recht heeft op een restitutie van het betaalde bedrag voor het T-shirt. Dit is niet het geval. Pas als herstel of vervanging niet mogelijk is, kunt u het geld voor het T-shirt terugkrijgen.